Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 2
Pundit

Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir?

  • 2

İslam’da oruç tutmamayı mubah kılan veya orucu bozan bazı mazeretler bulunmaktadır. Bunlar genellikle sağlık durumuyla ilgili veya zorunlu hallerle ilgilidir. İslam’da oruç tutmamayı mubah kılan bazı mazeretler şunlardır:

Sağlık sorunları: Oruç tutmanın sağlığa zarar vereceği durumlarda, örneğin bir kişi ağır bir hastalığa veya yorucu bir tedaviye maruz kalıyorsa, oruç tutması gerekli değildir.

Seyahat: Seyahat esnasında oruç tutmak kişiyi zorlayabilir, bu yüzden seyahat eden kişiler oruçlarını erteleyebilirler.

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar, kendileri veya bebekleri için oruç tutmanın sağlık açısından zararlı olabileceğini düşünüyorsa oruçlarını erteleyebilirler.

Yaşlılık: İleri yaşlarda olan ve oruç tutmanın sağlık durumunu olumsuz etkileyebileceğini düşünen kişiler, oruçlarını erteleyebilirler.

Ciddi açlık ve susuzluk: Ciddi bir açlık veya susuzluk durumunda kişinin sağlığına zarar gelebileceği için oruç tutmayabilir.

Zorunlu durumlar: Örneğin bir kişi hayatını veya başkasının hayatını kurtarmak için oruç tutması gerekiyorsa, bu durumda oruç tutmayabilir.

Bu mazeretlerin geçerli olup olmadığını belirlemek için kişinin kendi sağlık durumunu, yaşadığı koşulları ve İslam’da oruçla ilgili hükümleri iyi anlaması ve gerektiğinde bir dini otoriteye danışması önemlidir.

Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler şunlardır:

Hastalık: Oruç tutmak kişinin hastalığının artmasına veya uzamasına sebep olacaksa veya iyileşmesini geciktirecekse oruç tutmamak caizdir.

Yaşlılık ve Acizlik: Yaşlılık ve acizlikten dolayı oruç tutmak kişiye çok zor geliyorsa oruç tutmamak caizdir.

Yolculuk: Uzun yolculukta olan kimse oruç tutmamak caizdir.

Adet Görme ve Lohusalık: Adet gören ve lohusa olan kadınlar oruç tutmaktan muaftır.

Hamilelik ve Emzirme: Hamile ve emziren kadınlar, oruç tutmak kendilerine veya bebeklerine zarar verecekse oruç tutmamak caizdir.

Çocukluk: Ergenliğe girmemiş çocuklar oruç tutmaktan muaftır.

Akıl Hastalığı: Akıl hastalığı nedeniyle oruç tutmanın haram ve günah olduğunu kavrayamayan kimseler oruç tutmaktan muaftır.

Bunlara ek olarak:

  • Şiddetli açlık ve susuzluk
  • Bayılma tehlikesi
  • Ağır işlerde çalışanlar
  • Su bulmakta zorlananlar

gibi durumlarda da oruç tutmamak caizdir.

Oruç tutmamayı mubah kılan bir mazereti bulunan kimseler, kaza orucu tutmakla yükümlüdür. Kaza oruçları, Ramazan ayından sonra herhangi bir zamanda tutulabilir.

Oruç tutmamakla ilgili herhangi bir tereddütleri olan kimseler, bir din alimine danışarak bilgi almalıdır.

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.