Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

Yemeğin tadına bakmak orucu bozar mı?

  • 1

Yemeğin tadına bakmakla oruç bozulur mu?

Oruçlu iken yemeğin veya satın alınacak herhangi bir yiyeceğin tadına bakmak mekruhtur. Ancak boğaza bir şey gitmedikçe orucu bozmaz. Meselā kadın, kocası yemeğin tadının, tuzunun, acısının az veya çok olmasından dolayı kendisini rahatsız ediyorsa, zaruretten bir şey yutmadan diliyle yemeğin tadına, tuzuna ve acısına bakabilir. Başka bir çözüm bulamayan kadın veya erkek de küçük çocuğuna bir gıdayı ağzında yumuşatıp yedirebilir. Aynı durum, ücretle yemek pişiren aşçı için de geçerlidir. Patronu veya iş sahibi huysuz olan aşçı yutmadan yemeğin tuzuna, kahvenin tadına bakabilir. Fakat tadına bakılan şeyden boğaza bir şey gidecek olursa oruç bozulur. Bununla birlikte bir şey satın alacak olanın alacağı gıdanın tadına, aldanma gibi bir mazereti yoksa bakması caiz değildir.

İslam’da oruç tutan bir kişiye yemeğin tadına bakmak mekruh kabul edilir, yani hoş karşılanmayan bir davranış olarak görülür. Ancak, boğaza bir şey gitmediği sürece oruç bozulmaz. Örneğin, yiyeceğin tadına bakmak için ağza bir şey almak, ancak onu yutmamak veya yutulmaması gerekiyor.

Özellikle kadınların, yemeklerin tadını kontrol etmek veya hazırlarken tadına bakmak zorunda kaldıkları durumlarda, bir zaruret olduğunda bu kurala esneklik gösterilebilir. Bu gibi durumlarda, bir şey yutmadan sadece tadına bakmak veya yutmak zorunda kalmadan tat almak mümkündür.

Benzer şekilde, bir kişi bir yemeği satın almak istiyorsa ve tadına bakmak istiyorsa, aldatma veya kötü niyet olmadığı sürece, bu durumda da tatma mekruh kabul edilir. Ancak, bu, yemeğin tadını bilmek için farklı bir bahane veya kötü niyetle yapılan bir davranış olmamalıdır.

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.