Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

Kim bir oruçluya iftar ettirirse hadisi Arapça

  • 1

Kim bir oruçluya iftar ettirirse Hadisi

ORUÇLUYA İFTAR VERMENİN FAZİLETİ, YANINDA YEMEK YENEN ORUÇLUNUN FAZİLETİ VE YEMEK YİYENIN YANINDA YEMEK YENENE DUA ETMESİNİN FAZILETI BABI

١٢٦٦/١ عن زيد بن خالد الجهني رضي الله عنه عن النبي ﷺ قال : «من فطر صائماً كان له مثل أجره، غير أنه لا ينقص من أجر الصائم شيء»..

1/1266-Zeyd bin Halid el-Cüheni radıyallahu anhten: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir:

Kim bir oruçluya iftar verirse, onun gibi sevap kazanır; ancak oruçlunun sevabından hiç bir şey eksilmez. Tirmizi rivayet etmiş ve hasen sahihtir, demiştir.

Lügatler: Kim bir oruçluya iftar verirse: Hurma veyahut su gibi oruç açacak bir şey takdim ederse. Bu, Ibn Huzeyme’nin Selman’dan rivayet ettiği hadiste geçmektedir. Orada bunun ramazan orucuna mahsus olduğu da belirtilmiştir. Çünkü “Kim ramazanda bir oruçluya iftar edecek bir şey verirse, günahlarına kefaret ve cehennemden azat olmasına sebep olur. Onun kadar da sevap kazanır; oruçlunun sevabına bir noksanlık da gelmez, demiştir. Ashab: Hepimiz iftar ve recek bir şey bulamayız, deyince, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Allah bir oruçluya iftar ettirene bu sevabı bir hurma yahut bir yudum su veyahut bir tadımlık süt ile de verir, buyurmuştur. Hadisten çıkan hükümler: Oruçluya iftar ettirenin fazileti ve bunu yapmaya teşvik. Çünkü bunda Müslümanlar arasında sevgi ve dayanışma vardır.

١٢٦٧/٢ وعن أم عمارة الأنصارية رضي الله عنها أن النبي ﷺ دخل عليها، فقدمت إليه طعاماً، فقال: كلي. فقالت: إني صائمة؛ فقال رسول اللہ ﷺ : «إن الصائم يصلي عليه الملائكة إذا أكل عنده حتى يفرغوا» . وربما قال: «حتى يشبعوا» .

12/1267-Ümmü Umara radıyallahu anha diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem evimize geldi; ben ona yemek takdim ettim. Sen de ye, dedi. Ben de: Ben oruçluyum, dedim. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de:

Oruçlunun yanında yemek yenirse, yemek bitinceye kadar melekler ona rahmet okurlar, dedi. Bir rivayette de: Doyuncaya kadar, demiştir. Tirmizi rivayet etmiş ve hasen hadistir, demiştir.

Lügatler: Melekler ona rahmet okurlar: İstiğfar eder, günahlarınin bağışlanmasını dilerler, demektir. Hadisten çıkan hükümler: Yanında yemek yenen oruçlunun fazileti anlatılmıştır.

١٢٦٨/٣ وعن أنس رضي الله عنه أن النبي ﷺ جاء إلى سعد بن عبادة رضي الله عنه، فجاء بخبز وزيت، فأكل، ثم قال: النبي ﷺ : «أفطر عندكم الصائمون، وأكل طعامكم الأبرار، وصلت عليكم الملائكة» .

3/1268-Enes radıyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Sa’d bin Ubade radıyallahu anhe geldi; o da ekmek ve zeytinyağı getirdi; Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yedi, sonra da şöyle dedi: Yanınızda oruçlular iftar ettiler, yemeğinizi iyiler yedi ler ve melekler size istiğfar ettiler. Ebu Davud, sahih bir senedle riva yet etmiştir.

Lügatler: Yanınızda oruçlular iftar ettiler: Bu bir bakıma dua olup, Allah size oruçlulara iftar verenlerin sevabını versin, demektir. İyiler (ebrar): Takva sahibi kimseler demektir.

Hadisten çıkan hükümler: Misafire kolayda ne varsa ikram etmek ve bunun, cömertliğe aykırı olmadığı. Oruçlunun, yanındakine bu şekilde dua etmesi müstehaptır.

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.