Mumsema Latest Questions

Mumsema
  • 2
  • 2
Professional

Oruçluyken gusül ve abdest alırken ağza su verilir mı?

  • 2
  • 2

Abdest ve gusülde ağza su vermek orucu bozar mı?

Hanefilere göre abdest alırken suyun ağza ve buruna verilmesi sünnet, gusülde ise farzdır. Ramazan dışında gusül yapılırken ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak (mazmaza) ve buruna verilen suyu da iyice çekmek (istinşak) de sünnettir. Fakat oruçlu olanın bunu yapması uygun değildir. Zira bunda bir aşırılık söz konusu olur da içeriye bir şey girecek olursa o vakit oruç bozulur. Boğaza ve genze su kaçma ihtimali olduğu için oruçlu olup gusül alacak olanların suyu boğaza kadar ulaştırmamaları ve buruna suyu iyice çekmemeleri gerekir. Bu nedenle oruç tutan kişinin abdestte mübalağa, gusülde mazmaza ve istinşak yapması yasaklanmıştır. Gusül alan da abdestteki gibi mübalağa yapmadan ağzına ve burnuna suyu usulce vermelidir.

(الْمَادَّةُ ٣٠) : دَرْءُ الْمَفَاسِدِ أَوْلَى مِنْ جَلْبِ الْمَنَافِعِ.

“Def’i mefâsid celb-i menâfi’den evlâdır.” (Mecelle md. 30) Zararın giderilmesi, kötülüğün izale edilmesi, yararın sağlanmasından daha önce gelir. Buna göre önce zarar izale edilir, sonra yararın elde edilmesine bakılır. Bu kaideye istinaden oruçlular abdest alırken ağız ve burnu yıkama sırasında mazmaza ve istinşak denilen sünnetleri orucun bozulması tehlikesi karşısında terk ederler.

Abdest veya gusülde boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutularak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz. Fakat hataen de olsa oruçlu olduğu hatırda iken boğaza suyun kaçması durumunda oruç bozulur ve yalnızca kazayı gerektirir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

بالغ في الاسْتِنْشَاقِ، إِلَّا أَنْ تَكُونَ صَائِمًا

“Oruçlu olmadığın zaman suyu burnuna iyice çek! ”
Oruçlu kişinin abdest veya gusülden dolayı ağzında kalan ıslaklık ise oruca zarar vermez. Çünkü bundan sakınmak mümkün değildir.

BENZER KONULAR:

Bir cevap bırakın

Bir cevap bırakın

Captcha Click on image to update the captcha.