Peygamberimizin ibadet hayatını anlatabilir misiniz?
Bizleri kendisine kulluk etmemiz için yaratan Rabbimiz bu kulluğumuzu nasıl yerine getireceğimizi öğretmek için elçiler göndermiştir. Hayatın her alanında olduğu gibi, ibadetlerimizi yerine getirmede de bizim için en güzel örnek Resulullah (sav) olmuştur. Resulullah’ın (sav) ibadet hayatına baktığımızda, O’nun ibadetlerinde gösterişin, tembelliğin ve aşırılığın olmadığını görürüz. Bununla birlikte Resulullah’ın (sav) ibadetlerinde itidal, ihlâs ve devamlılık esastı.
Resulullah (sav) namaz kıldırırken arkasında yaşlı, güçsüz, iş, güç sahibi olabilir diye namazı kısa tutar, fakat nafile namaz kılarken kıraatı, rükuyu ve secdeyi uzun tutardı. Sahabelerine de böyle yapmalarını tavsiye ederdi. Bazen namazlarını uzun kılmasından dolayı ayakları şişerdi. Kendisine Allah’ın geçmiş ve gelecek günahlarını bağışladığı halde niçin bu kadar çok ibadet ettiği sorulduğunda “Allaha şükreden bir kul olmayayım mı?” derdi. Allah’ın kendisini bağışladığını bilmesi, O’nu kullukta tembelliğe itmezdi. Aksine daha çok ibadet ederek Allah’a yakın olmaya çalışırdı.
Resulullah’ın (sav) değişik zamanlarda yaptığı dualar ve zikirler vardı. Yaptığı dua ve zikirle Rabbini her an hatırlar, O’nu gündeminden hiç düşürmezdi. Bununla birlikte Hz. Peygamber (sav) devamlı Kur-an’ı tertîl üzere ağır ağır sükûnetle okurdu. Okuyuşunda hızlı ve aceleci olmazdı. Öyle bir okuyuşu vardı ki, harfleri teker teker açık seçik çıkarırdı. Her ayet sonunda dururdu. Uzatma harflerinde uzatırdı, Kur-an’ı başkasından dinlemeyi de severdi. Bir keresinde Abdullah ibni Mes’ûd’dan kendisine Kur’an okumasını istemiş, okunan Kur’an’ı dinlerken gözlerinden yaşlar boşalmıştı.
Efendimiz farz oruçların dışında nafile oruç da tutardı. Kendisi iftar etmeden ardı ardına iki gün oruç tutmasına rağmen, zorluğundan dolayı sahabelerini bundan men ederdi.
Allah’ın elçisi sahabelerini ibadetlerinde aşırı gitmekten sakındırmıştır. Resulullah’ın (sav) ibadeti yanında, kendi ibadetlerini azımsayan bazı sahabilerin; bundan sonra sürekli oruç tutacaklarını, hiçbir zaman evlenmeyeceklerini ve geceleri uyumayacaklarını söylemeleri üzerine, Resulullah (sav) ; “Ben hem oruç tutarım, hem de yerim; geceleri hem ibadet ederim hem de uyurum, kadınlarla da evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir.” buyurarak dinde aşırı gitmeyi sünnetine ters olduğu için yasaklamıştır. Çünkü ibadetlerden beklenen amaç, kişinin doğru yolda olması, yanlıştan uzak durması ve böylece Allah’ın rızasını kazanmasıdır. İbadet ederek Allah’ın hakkını yerine getirirken, eşimizin, çocuğumuzun, bedenimizin üzerimizde hakları olduğunu unutmamalı, hak sahiplerine haklarını yerli yerince vermeliyiz. Unutulmamalıdır ki aşırılık kişiyi ibadetten soğutur.
Resulullah (sav) bizlere ibadetlerimizde orta yolu tutmayı tavsiye etmiştir. Burada orta yoldan maksat, ibadetlerin bir kısmını yapıp, bir kısmını terk etmek değildir. Orta yol, kişinin ibadetleri gücü nispetince yerine getirmesi ve ibadetlerde az da olsa sürekli olmasıdır. Bu konuda Resulullah (sav) “Amellerin Allah katında en sevimli olanı, az da olsa devamlı olanıdır.” buyurarak, kısa zamanda çok amel yapıp daha sonra terk etmektense, ölünceye kadar az da olsa sürekli ibadet etmemizi öğütlemiştir. Bizler de peygamberin sünnetini takip eden, ibadetlerinde devamlı, ihlâslı, her türlü aşırılıklardan ve cahillikten uzak, dengeli bir müslüman olalım.
Kaynaklar:
Buhari/10/62
Müslim, Müsâfirîn 165. Ebû Dâvûd, Tatavvû 23;
Buhârî,Tefsîru sûre 48, 2; Müslim, Münâfikîn 81.
Müslim, Hayz 30. Ebû Dâvûd, Tahâret 9;
İbni.Kayyim elCevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Ya, 1/457
Buharı, 66/32; Müslim, 800/248.
Müslim 1103/58
Buhârî, Nikâh, 1.
Buhârî, Savm 51, Edeb 86.
Buhari İman 29
Buhârî, İmân, 32; Müslim, Müsâfîrîn, 216.
BENZER KONULAR:
- Umreye özel nasıl gidebilirim, özel gitme ile diyanet arasında ne fark vardır?
- Tesbih namazı nedir nasıl kılınır?
- Oruç Nedir? Oruç ibadeti hakkında geniş bilgi
- Ramazan ayı yaklaşırken ne gibi hazırlıklar yapılır
- Mumsema dini soru sor sitesi
- Manevi arınma ayı ramazana girerken ne yapmalı
- Mumsema Site Kuralları
- Tüm sonuçları görüntüleyin.