Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 6
Pundit

Ramazan ayı yaklaşırken ne gibi hazırlıklar yapılır

  • 6

Ramazan ayı yaklaşırken evlerimizde ne gibi hazırlıklar yapılır

Muhterem Müslümanlar!
Manevi güzelliklerle dolu, mü’minler için rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan ayını idrak etmek üzereyiz. Önümüzdeki 10 Mart Pazar günü yatsı namazından sonra ilk teravih namazımızı kılacağız. Gece de ilk sahurumuza kalkacağız ve 11 Mart 2024 Pazartesi günü oruç ibadetimize başlayacağız. Kur’an-ı Kerimde “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı, ta ki korunasınız.”(1) buyrularak orucun bizi kötülüklerden koruyan farz bir ibadet olduğu bildirilmiştir.

Ramazan’ın her anı kıymetlidir. Bu ayı iyi değerlendiren bir mü’min; ebedî mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak cennete doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Ramazan ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur.”(2)
Ramazan, Allah’ın rızasını kazanma mevsimidir. Tutulan oruçlar, kılınan beş vakit namazlar, teravihler, dualar, zikirler ve tesbihler, iftarlar, sahurlar, verilen fitreler, zekâtlar, sadakalar, okunan hatimler, mukabeleler hepsi birer sevap makinesi gibi işlerler. Mü’mine çok büyük sevaplar kazandırırlar. Hatta Allahu Teâlâ oruçlunun uykusuna bile sevap verir ve geçmiş günahlarını affeder. Hz. Peygamber (sav), “Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek, Ramazanı ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.”(3) müjdesini vermiştir. Ramazan gecelerinin ihyasında en önemli ibadet teravih namazıdır. Müslümanlar teravih namızına o kadar önem vermişlerdir ki, günümüzde İslam’ın şiarı haline gelmiştir.

Ramazan Kur’an ayıdır Bakara suresinin 185. ayetinde Allah’u Teâlâ şöyle buyuruyor : “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’anın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır…” Yüce kitabımız Kur’an, Ramazan’ın 27. gecesi, Kadir gecesinde indirilmeye başlamıştır. Bu gece yapılan ibadetlere Kur’an hürmetine bin ayda elde edilebilecek kadar sevap verilmektedir.
Vahiy meleği Cebrail (as), her yıl Ramazan ayında Sevgili Peygamberimiz (sav)’le buluşur, karşılıklı olarak birbirlerine Kur’an okurlardı. Efendimiz (sav)’in vefat ettiği yıl iki kere okudular. Ramazan’da camilerimizde ve evlerimizde okunan mukabele ve Kur’an hatimleri Cebrail (as) ile Peygamberimiz (sav) arasında yapılan mukabele uygulamasının bir devamıdır. Bizler de hatimler yapabilmek için ve mukabeleleri takip edebilmek için zamanımızı iyi ayarlayalım. Kur’an okumasını bilmeyenler bu ayı vesile ederek hiç vakit kaybetmeden öğrenmeye başlamalıdır. Unutmayalım ki, gelecek Ramazana kavuşamayabiliriz
Ramazan, Muhtaçları görüp gözetme ve yardım etmenin doruk noktasına ulaştığı aydır. Genellikle zekâtlar bu ayda dağıtılır. Oruçlarımızın kabulü, ölümün şiddetinden ve kabir azabından kurtulmak için verdiğimiz Fitre; bu aya has bir mali ibadettir. Miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 170 TL olarak belirlenen fitrelerimizi bu ayda verelim. Her türlü ibadetin büyük sevaplara vesile olduğu Ramazana hazırlanalım. Maddi manevi temizliğimizi yapalım. Zamanımızı iyi değerlendirelim. Ramazanı şerif bütün İslam âlemine hayırlara vesile olsun.

———–

Kay: (1) Bakara suresi, 183
(2)Buhari, savm, 5, 2, 227
(3)Buhari, iman, 37, 1, 14

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.