Mumsema Latest Questions

Mumsema
  • 0
  • 0
Professional

Dinimizde temizliğin önemi kısaca

  • 0
  • 0

İSLAM’DA TEMİZLİĞİN ÖNEMİ

Yüce dinimiz İslam temizliğe büyük önem vermiştir. Temizlik geniş anlamıyla, maddi ve manevi bütün kirlerden arınmaktır. Kur’an-ı Kerim’in muhtelif ayetlerinde, Allah’ın evinin ibadet için temiz tutulması, helal ve temiz gıdaların yenilmesi, Kur’an’a ancak temiz olanların dokunabileceği ve elbisenin temizlenmesi emredilmiştir.
Ayrıca Peygamberlerin insanları temizlemek için gönderildiği ve Allah’ın çok temizlenen mü’minleri sevdiği dile getirilmiştir.

Peygamber efendimiz (s.a.v.) “elbiselerinizi yıkayınız, tıraş olunuz, dişlerinizi temiz tutunuz, güzel ve temiz olunuz” buyurarak temizliğe ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Öyle ise mü’min, vücudu, elbisesi, yemesi, içmesi, çevresi ve istifade ettiği her şeyinde temiz olmak durumundadır.
Temizlik aynı zamanda ibadetlerimizin gereği olup, büyük sevaplara nail olmamızı, günahlarımızın affedilmesini sağlıyor.
“Ebu Hureyre’nin rivayetine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Mü’min abdest aldığı zaman yıkadığı her organından akan abdest suyu ile o organıyla işlediği günahlarda akıp gider.”
Sevgili Peygamberimiz (sav), “Cuma günü güsletmek her buluğa ermiş kimseye vaciptir” buyurarak haftada en az bir kere yıkanmamın temizlik için ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekmiştir.
Dinimizde maddi temizliğe verilen önem manevi temizliğe de verilmiştir. Öyle ise mü’min fert ve toplumu bozup fesada götüren gıybet, yalan, söz gezdirmek, iki yüzlülük, yalan şahitlik, haset ve mü’minlere kin beslemek gibi manevi kirlerden de kendisini arındırmalıdır.
O halde nefsani arzulara kapılarak şeytana uymamalıyız. Allaha şirk koşmak, ana- babaya asi olmak, yetim malı yemek, faiz yemek, iffetli kadınlara iftira atmak, zina yapmak, içki içmek ve kumar oynamak gibi günahlardan şiddetle kaçınmalıyız. Çünkü yüce Allah: “günahın açığını da gizlisine de bırakın. Çünkü günah işleyenler yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir.” buyurarak, her türlü günahtan kaçınmamızı emretmektedir.
Maddi ve manevi her türlü temizlikte zirveye ulaşmanın yegane vesilesi dinimizin emrettiği işleri yapmak ve yasakladığı şeylerden de kaçınmaktır.

islam’da temizlik ve çeşitleri

BENZER KONULAR:

Bir cevap bırakın

Bir cevap bırakın

Captcha Click on image to update the captcha.