Mumsema Latest Questions

Gmaz
  • 1
  • 1
Begginer

Depremzede evi helal midir

  • 1
  • 1

Selamün aleyküm biz Hatay da yaşıyoruz eşimle ilk evimize kira taşındığımızda ev sahibimiz ikametgah aldırmamıza müsaade etmedi ne abonelik almamıza müsaade etti üzerimize ne de ikametgah 1 sene dolunca da bizi evden çıkardı bu evden taşınıp başka eve kiracı olarak taşındık bu evde de ev kadının üzerine idi ikametgahı da buradaydı o da ikametgah almamıza gerek olmadığını söyledi bizde mecburen eşimin babasıgilin evine ikametgahımızı aldırdık onlarla beraber yaşıyor gözüktük. Eşimin ailesinin iki evi vardı birisi kendilerinin oturduğu ev birisi de eşime verdikleri ev ancak o evin masrafı çok olduğu için biz eşimle orada oturmadık ve merkeze uzaktı. Depremde kayınbabamgilin oturduğu bu iki ev hasar aldı ve yıkıldı onlara ev verileceğini devlet söyledi sonra biz şunu öğrendik ki eşim ile ben deprem zamanında kayınbabamgil ile beraber yaşıyor göründüğümüz için devlet babası ile beraber yaşayan evli evlada da ev veriyormuş bize de hak sahipliği çıktı eşime de ev verecekler ancak bu helal midir biz bunu öğrenmek istiyoruz ve aynı zamanda bu verilen evde görümcemin hakkı var mıdır kayınbabam bize evi vermişti biz oturmadık görümcem bir hak talep etmiyor verilen bu evin yarı borcunu devlet yarı borcunu da biz ödeyeceğiz

Bir cevap bırakın

Bir cevap bırakın

Captcha Click on image to update the captcha.

2 Yanıtları

  1. Ve aleyküm selam.

    Depremzedelere verilen evin helal olup olmaması, bazı hususlara bağlıdır.

    Helal olması için:

    İhtiyaç: Depremzedelerin gerçekten yeni bir eve ihtiyaçları olmalıdır. Eğer oturulacak başka bir evleri varsa, depremzede evini almamaları daha doğru olur.
    Hak Edilecek Şekilde Başvuru: Ev başvurusunda herhangi bir haksız işlem veya torpil olmamalıdır.
    Başkasının Hakkını Gasp Etmeme: Ev, başkasının hakkı olan bir arsaya veya başkasının evinin yerine yapılmamalıdır.
    Sizin durumunuzda:

    İhtiyaç: Depremde eviniz yıkıldığı için yeni bir eve ihtiyacınız olduğu anlaşılıyor.
    Hak Edilip Edilmediği: Kayınpederinizle aynı evde ikametgahınız olduğu için size de ev hakkı tanınmış. Ancak, bu hakkı gerçekten hak edip etmediğiniz konusunda şüpheleriniz var. Bu konuyu netleştirmek için devletin ilgili birimlerine danışabilirsiniz.
    Görümcenizin Hakkı: Kayınpederiniz evi eşinize vermiş ancak siz oturmadığınız için görümcenizin hakkı olup olmadığı konusu, aileniz arasında çözülmesi gereken bir meseledir. Eğer görümceniz bir hak iddia etmiyorsa, bu durumda bir sorun yok demektir.
    Sonuç olarak:

    Depremzedelere verilen evin helal olup olmadığı, yukarıda belirtilen hususlara göre değerlendirilmelidir. Sizin durumunuzda, evin helal olup olmadığına dair kesin bir bilgi vermek mümkün değil. Ancak, şüphelerinizi gidermek için devletin ilgili birimlerine danışmanız ve ailenizle konuşarak görümcenizin hakkı olup olmadığı konusunu netleştirmeniz faydalı olacaktır.

    Önemli Not: Bu bilgiler dini veya hukuki bir fetva değildir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bir din alimine veya hukuksal danışmana başvurmanız tavsiye edilir.

  2. Öncelikle bütün depremzedelere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum

    Hatay’da farklı adreslerde olsanız da sonuçta depremzede olduğunuz için hak sahibi sayılırsınız.

    Sonuçta kirada olduğunuz evde ikametgahınızı almanıza izin verseydiler yine deprem bize de olurdunuz hak sahibisiniz bundan dolayı devletin vereceği evi almanızda dini bir sakınca yoktur.

    Devletin koymuş olduğu şartlara uyarak devletten hak talebinde bulunmak caizdir. Hak etmediğini devletten almak ise büyük bir hırsızlıktır büyük günahtır çünkü kamu hakkıdır binlerce öksüzün ve yetimin hakkı var