Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 2
Pundit

Cenaze namazında ne okunur

  • 2

Cenaze namazında hangi dualar okunur? Arapça Türkçe

Cenaze namazında dört tekbir alınır: Birinci tekbirden sonra euzu besmele çeker. Sonra Fatiha suresini okur (Hanefi mezhebine göre Subhaneke). Sonra da ikinci tekbiri alır. Arkasından Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme salavat getirir ve şöyle der: Allah’ım, Muhammed’e ve Muhammed’in âl’ine rahmet eyle. En iyisi bunu şu şekilde tamamlamaktır: İbrahim’e ve Ibrahim’in al’ine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz sen övgüye layık ve yücesin.

Sıradan anların yaptığı gibi: Innallahe ve melaiketehu yusallu na alennebiyyi… ayetini okumaz. Çünkü sadece bununla yetinirse namazı sahih olmaz. Sonra üçüncü tekbiri alır ve inşaallah ileride zikredeceğimiz hadislerde görüleceği üzere ölüye ve Müslümanlara dua eder. Sonra dördüncü tekbiri alır ve dua eder. En güzel dua da şudur: Allah’ım, bizi onun ecrinden mahrum etme ve bizi onun arkasından fitneye maruz bırakma. Bizi de onu da bağışla. Tercihe şayan olan, birçok insanların yaptıklarının aksine, uzun dua etmektir. Çünkü bu hususta ileride inşallah anlatacağımız gibi Ibn Ebi Evfa hadisi vardır. Üçüncü tekbirden sonra Peygamberimizden nakledilen dualardan bazıları şunlardır:

935/1 عن أبي عبد الرحمن، عوف بن مالك رضي الله عنه قال : صلى رسول اللہ ﷺ على جنازة، فحفظت من دعائه، وهو يقول: «اللهم أغفر له وارحمه، وعافه واعف عنه، وأكرم نزله ووسع مدخله وأغسله بالماء والثلج الخطايا كما نقيت الثوب الأبيض من الدنس ، وأبدله داراً من والبرد، ونقه خيراً من داره، وأهلا خيرا من أهله، وزوجاً خيراً من زوجه، وأدخله الجنة ، وأعذه من عذاب القبر ومن عذاب النار»، حتى تمنيت أن أكون أنا ذلك الميت!

1/935-Ebu Abdurrahman Avf bin Malik radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir cenazenin namazını kıldı; duasından şunu ezberledim:

Allah’ım, onu bağışla, ona merhamet et. Onu affet. Ona bol ikram et. Kabrini genişlet. Onu su, kar ve dolu ile yıka. Beyaz elbiseyi kirden nasıl temizlersen onu da günahlardan öyle temizle. Ona evinden da ha hayırlı bir ev ver, ailesinden daha hayırlı bir aile ver, eşinden daha hayırlı bir eş ver. Onu cennete girdir. Onu kabir azabından ve cehennem azabından koru.

Öyle güzel dua idi ki, o ölünün yerinde olmayı temenni ettim. Müslim rivayet etmiştir.

Lügatler: Cenaze: Teneşir üzerindeki ölüdür. Bol ikram: Af ve ecirdir. Onu yika: Günahlarını sil manasınadır. Su, kar ve dolu: Bunlardan maksat, geniş rahmet ve mağfiretinle onu günahlarından arındır demektir.

Hadisten çıkan hükümler: Cenaze namazı farzdır. Bu dua ile dua etmek müstehaptır; çünkü bütün hayırları içine almıştır. Dua ölüye fayda verir. Kabir nimeti ve kabir azabı haktır.

٩٣٦/٢ وعن أبي هريرة وأبي قتادة وأبي إبراهيم الأشهلي عن أبيه – وأبوه صحابي – رضي الله عنهم عن النبي ﷺ أنه صلى على جنازة فقال : «اللهم أغفر لحينا وميتنا، وصغيرنا وكبيرنا، وذكرنا وأنثانا، وشاهدنا وغائبنا . اللهم من أحييته منا فأحيه على الإسلام ، ومن توفيته منا فتوفه على الإيمان ، اللهم لا تحرمنا أجره، ولا تفتنا بعده..

2/936-Ebu Hureyre ve Ebu İbrahim el-Eşheli babasından rivayet ediyor; babası da sahabidir. Allah onlardan razı olsun. Diyorlar ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir cenazeye namaz kıldı ve şu duayı okudu: Allah’ım, dirimizi ve ölümüzü, küçüğümüzü ve büyü ğümüzü keğimizi ve kadınımızı, burada bulunanları ve bulunma yanları bağışla. Allah’ım, bizden kime hayat verirsen, ona İslâm ha yatı ver. Bizden kimi öldürürsen, onu iman ile öldür. Allah’ım, bizi onun ecrinden mahrum etme ve bizi onun ardından perişan etme.

Tirmizi Ebu Hureyre ve el-Eşheli’den rivayet etmiş, Ebu Davud da Ebu Hureyre ve Katade’den rivayet etmiştir. Hakim de, Ebu Hureyre hadisinin sahih olduğunu ve Müslim’in şartına uygun bulunduğunu söylemiştir. Tirmizi de, şöyle demiştir: Buhari, bu hadisin en sahih rivayeti el-Eşheli rivayetidir. Yine Buhari: Bu bapta en sahih şey Avf bin Malik hadisidir, demiştir.

Lügatler: Bizi ecrinden mahrum etme: Musibetine sabretme se vabından elimizi boş dönderme, demektir. Perişan etmek: Sıkıntı ve belaya düşürmektir.

Hadisten çıkan hükümler: Geçen hadisle beraber: Dirileri ve ölüleri içine alacak kapsamlı ve mübalağalı dua etmek. Bu, insana yapılacak en kıymetli ikramdır. İslâm’la yaşamak ve imanla ölmek. Fitnelerden emin olmak.

937/3 وعن أبي هريرة رضي الله عنه قال: سمعت رسول اللہ ﷺ

يقول: «إذا صليتم على الميت فأخلصوا له الدعاء»

3/937-Ebu Hureyre radıyallahu anh: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden:
Ölüye namaz kıldığınız zaman, ona ihlâsla dua ediniz, dediğini işittim, demiştir. Ebu Davud rivayet etmiştir.

Lügatler: İhlasla dua etmek: Hulus -i kalp ile ve güzelce dua etmektir. Bunun en azı: Allah’ım, onu bağışla, demektir.

Hadisten çıkan hükümler: Ölüye dua etmek farzdır; duasız cenaze namazı sahih olmaz.

938/4 وعنه عن النبي ﷺ في الصلاة على الجنازة: «اللهم أنت ربها، وأنت خلقتها، وأنت هديتها للإسلام ، وأنت قبضت روحها، وأنت أعلم بسرها وعلانيتها، جئناك شفعاء له، فأغفر له .

4/938-Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir cenaze namazında şu duayı etti:

Allah’im, sen onun Rabbisin. Onu sen yarattin. Onu sen islam’a hidayet ettin. Onun ruhunu sen kabzettin. Onun gizlisini ve açığını en iyi sen bilirsin. Biz ona şefaat etmek için geldik; onu bağışla. Ebu Davud rivayet etmiştir..

Lügatler: Rabbi: Onu nimetinle besleyen sensin demektir. İslâm’a hidayet ettin: Islâm’ı ona nasip ettin manasınadır. Ruh: Bedenin içine girmiş latif bir cisimdir. Onu ancak Allah bilir, diyenler de vardır. Gizlisi, içinde sakladığı ve açığa vurmadığı iman ve niyettir.

Açığı da: Görünecek şekilde yaptığı amel ve taatlerdir.

Hadisten çıkan hükümler: Ölüye bütün hayır çeşitlerini içine alan bu kelimelerle dua etmek müstehaptır.

939/5 وعن واثلة بن الأسقع رضي الله عنه قال: صلى بنا رسول اللہ ﷺ على رجل من المسلمين، فسمعته يقول: «اللهم إن فلان بن فلان في ذمتك وحبل جوارك، فقه فتنة القبر، وعذاب النار، وأنت أهل الوفاء والحمد؛ اللهم فأغفر له وارحمه، إنك أنت الغفور الرحيم».

5/939-Vasile bin el-Eska’ radiyallahu anh diyor ki: Resulullah sal lallahu aleyhi ve sellem bize bir Müslüman’ın cenaze namazını kıldırdı; şöyle dediğini işittim:
Allah’ım, falan oğlu falan senin himayende ve senin korumandadır. Sen de onu kabir azabından ve cehennem azabından koru. Sen vermeye ve şükre layıksın. Allah’ım, onu bağışla, ona merhamet et. Hiç şüphe yok ki sen çok bağışlayan ve çok merhamet edensin. Ebu Davud rivayet etmiştir.
Lügatler: Himayen: Garantin ve taahhüdün altında; koruman da: Senden bağış dilemede demektir.

Hadisten çıkan hükümler: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin, ashabının iyiliği ve onlara öğretmek için kapsamlı duaları seçmeye gösterdiği özen.

940/6 وعن عبدالله بن أبي أوفى رضي الله عنهما : أنه كبر على جنازة ابنة له أربع تكبيرات، فقام بعد الرابعة كقدر ما بين التكبيرتين يستغفر لها ويدعو، ثم قال: كان رسول اللہ ﷺ يصنع هكذا. وفي رواية «كبر أربعاً فمكث ساعة حتى ظنا أنه سيكبر خمساً، ثم سلم عن يمينه وعن شماله فلما انصرف قلنا له ما هذا؟ فقال: إني لا أزيدكم على ما رأيت رسول اللہ ﷺ

يصنع ـ أو هكذا صنع رسول اللہ ﷺ

6/940-Abdullah bin Ebu Evfa radıyallahu anhuma, kendi kızının cenaze namazında dört tekbir aldı. Dördüncüden sonra iki tekbir arası kadar durdu kızı için dua ve istiğfar etti. Sonra da: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de böyle yapardı, dedi.

Bir rivayet de şöyledir:

Dört tekbir aldı; bir süre bekledi. Öyle ki beşinci tekbir alacak zannettik. Sonra sağına ve soluna selam verdi. Namazdan ayrılınca. ona: “Bu yaptığın ne idi?” dedik. O da: Ben Resulullah sallallahu aley hi ve sellemin yaptığından fazla bir şey yapmadım yahut Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de böyle yapardı, dedi. Hakim rivayet etmiş ve hasen sahihtir, demiştir.

Hadisten çıkan hükümler: Halkın yaptığının aksine olarak az dua etmek ve dördüncü tekbirden hemen sonra selam vermek yeri ne, dördüncü tekbirden sonra ölü için uzun dua etmenin müstehap olduğu.

BENZER KONULAR:

Bir cevap yazın

Bir cevap yazın

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.